Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Základy jedné populární pseudovědy

Ten enviromentalismus je jen jeden z těch protivných -ismů, který brání ekonomickému rozvoji naší milované ekonomiky a růstu růstu DPH. Je to celé jenom velká zlodějina a podvod a CLIMAGATE a soláry a ... Ještě, aby to tak někdo studoval. Za NAŠE peníze vystuduje a pak bude stejně někde v Londýně roznášet gyrosy.

Ten enviromentalismus je jen jeden z těch protivných -ismů, který brání ekonomickému rozvoji naší milované ekonomiky a růstu růstu DPH. Je to celé jenom velká zlodějina a podvod a CLIMAGATE a soláry a ...

Ještě, aby to tak někdo studoval. Za NAŠE peníze vystuduje a pak bude stejně někde v Londýně roznášet gyrosy.

Připomíná vám to něco? Není divu, já takhle jenom parafrázuju názory jedné aktivní skupiny blogerů a diskutérů. Jeden ( http://jansky.blog.idnes.cz/c/339187/Absolvent-vedniho-oboru-nemuze-najit-praci-Kam-dal-rozum.html ) to dotáhl před pár dny na TOP karmu na iDnesu. Tak jsem se konečně hecnul a založil si blog, abych si taky přiložil svoje polínko. Nebo to bude kýbl s vodou?

Ale začněme od začátku.

Kdysi dávno, za časů mých studií, jsem potkal jednoho moc zajímavého profesora. Příjmení není podstatné, křtěný byl jako Pavel. Tenhle profesor měl a stále má mírně sadistické sklony, které se projevují tím, že týrá studenty zapeklitými otázkami, obvykle naprosto základními. Jak známo, nejtěžší jsou odpovědi na ty zdánlivě nejjednodušší otázky. Na mě vybafnul:

"Proč by se mělo to životní prostředí chránit?"

Já byl tehdy ještě chlapec nezkušený a tahle otázka mě zcela vyhodila z konceptu. Zjistil jsem, že tuhle odpověď neznám a nikdo mi nikdy neřekl, jak se vlastně na tuhle otázku odpovídá. Čas běžel, otázka si pěkných pár let hlodala v mozku a dnes už odpověď mám. Tuhle jsou moje důvody:

Důvod první - pedagogický

Jeden levičácký panbíčkář (to píše on sám o sobě) jménem Fulghum kdysi napsal knihu o tom, že opravdu důležité věci se člověk naučí už ve školce. V textu se taky zmínil, že těch několik pravidel obsahuje i základy ekologie (ve smyslu ochrany životního prostředí). Jsou schované v poučce: "Ukliď si po sobě svoje hračky."

Je přece správné chtít po dítěti, které si hraje (v Montesorri se to říká, že se pracuje), aby si po hře uklidilo hračky. Majster mi taky na brigádě říkal, že "robota je hotová, až když máš uklizený vercajk a zametenou dílnu." Nevidím proto nic špatného na tom, že se to samé má chtít a u dospělých kluků a holek. Ať už si hrajou s autíčky, domečky nebo fabrikami na hřišti jménem svět.

Důvod druhý - právní

Podle římského práva, za kterého je odvozeno i to naše české, jsou vzduch, voda, nerostné bohatství, atd. veřejnými statky. Správou veřejných statků, tedy majetku všech, je pověřen stát, který by o ně měl pečovat jako řádný hospodář a pro blaho všech. To znamená, že stát by měl každému aktivně bránit ve svévolném poškozování životního prostředí, je to ničení cizího majetku.

Důvod třetí  - ekonomický

Tenhle jsem si vypůjčil z výborné knihy Faktor čtyři, vřele doporučuju. Úvaha vlastně navazuje na důvod druhý. Co je to, když se vědomě rezignuje na ochranu životního prostředí? Není to nic jiného než skrytá dotace, kdy například za průmyslové podniky je placena část nákladů na tzv. externality. Jinak řečeno, znečišťovatel je dotován tím, že za část škod, které způsobí na cizím (veřejném) majetku a třeba i zdraví lidí, nemusí platit.

Důvod čtvrtý - společenský

Český lid je lid pokorný a ani ty revoluce mu moc nejdou. Vžilo se přirovnání k cyklistům, kteří sice brblají, ale šlapou dál. Ale přece jen v Česku existuje způsob, jak aktivizovat masy. Je to životní prostředí. Stačí nějaká ta chemička, skládka, huť, spalovna odpadu, prasečák nebo dálnice za humny (třeba i jen ve formě záměru) a hned máte pozdvižení na vsi, bouřivá zasedání samosprávy, petice, protesty, ...

Co těm lidem tak vadí? No, že je jim upíráno jejich právo dané Listinou práv a svobod neboli Ústavou, žít v nějakém normálním životním prostředí.

Závěrem

Blahopřeji všem, kteří projevili dost pevné vůle, aby to dočetli až sem. Perte to do mě, diskutéři!!!

 

 

Autor: Jan Veselý | středa 22.5.2013 0:09 | karma článku: 14,70 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Jan Veselý

To jste mi neřekli

Veřejné mínění jde ovlivňovat různými způsoby. Kolikrát ani nemusíte lhát. Kolikrát úplně stačí, když se o něčem vůbec nedozvíte. A přitom je to třeba "za humny".

11.11.2015 v 10:00 | Karma: 9,88 | Přečteno: 701x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Neschopné automobilky

Zase jsem si někde něco přečetl a jenom jsem se po kratším počítání rozohnil. Proč? Došel jsem totiž k názoru, že celý automobilový průmysl nejspíše řídí banda neschopných nýmandů a jsou zralí na sérii krachů.

6.11.2015 v 12:00 | Karma: 13,58 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Jan Veselý

Podnikatel - zelený hrdina

Toto je příběh podnikatele, který zbořil mýtus toho, že co je ekologické, je drahé. Toto je příběh podnikatele, který neoutsourcoval výrobu v Číně a vymyslel něco lepšího. Toto je příběh Raye Andersona a jeho firmy Interface.

28.10.2015 v 18:08 | Karma: 12,11 | Přečteno: 656x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Zelení vrazi z Wall streetu

Toto je příběh toho, jak se v posledních dvou letech zcela zásadně změnil svět "čisté energie" a "čistých technologií". Toto je příběh toho, jak poznáte, že nějaký obor lidské činnosti čeká v blízké budoucnosti boom nebo pád.

18.8.2015 v 14:46 | Karma: 11,36 | Přečteno: 901x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Německé šílenství na plné obrátky

Už zase máme za sebou dalšího půl roku. Čeští spotřebitelé elektřiny dostali za poslední půl rok dva dárečky - novelu energetického zákona a energetickou koncepci ignorující dění v okolních zemích. A zatím v Německu ...

3.7.2015 v 12:00 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Seznam rubrik