Jan Veselý

Mínus Temelín z domácích zdrojů

30. 12. 2013 7:00:00
Co si pomyslíte, když se podíváte na obrázek, který vytvořila NASA z družicových snímků během nočních přeletů (nejen) nad Evropou? Ještě nedávno to v mém případě byla "krása". Dokonce jsem podobný snímek měl nějaký čas jako pozadí na ploše. Jenomže jsem si před časem pořídil nové hobby jménem energetika a už to je pro mě něco jiného, už je to (doslova) "do nebe volající pitomost".
Evropa v noci, zdroj: NASA
Evropa v noci, zdroj: NASA

Slyšeli jste někdy o International Dark Sky Association (http://www.darksky.org)? To je neziskovka, kterou si původně založili astronomové, protože se v noci chtějí dívat na hvězdy. Třeba astronomická observatoř v Praze na Petříně je dnes použitelná pouze na pozorování Slunce, Měsíce, některých planet a pár nejjasnějších hvězd, nic jiného tam není vidět, protože noční nebe (nejen) v Praze není černé, je oranžové. Do nebes svítí tisíce, mnoho tisíc světel, naprosto bezdůvodně. A já díky českým exponentům této organizace zabředl do světa energetických úspor.

Podstatnou součástí nočního světelného smogu je veřejné osvětlení, kterému se budu dále věnovat. Veřejné osvětlení je obzvláště v čase zimního slunovratu fajn věc. Člověk nemusí 16 hodin denně tápat ve tmě, neukopne si nohu, nesletí do díry a má šanci se včas vyhnout skupině podezřelých individuí. Takže, abych to shrnul, účelem veřejného osvětlení je osvítit ZEMSKÝ POVRCH, aby lidé (jak pěší, jedoucí) viděli, kam j(e)dou a kdo je v jejich okolí. A už jsme u toho, není nejmenší důvod svítit nahoru, ani není důvod svítit do boku. Takže z 6 základních směrů (nahoru, dolů, doprava, doleva, dopředu, dozadu) má smysl jen jeden, dolů. Uděláte-li svítidlo kandelábru správně a v nesmyslných směrech dáte světlu do cesty zrcátka (pokovený plast, skoro zadarmo), ušetříte lusknutím prstů klidně 3/4 energie.

Teď dotaz, kde je možné takto správně udělané svítidla vidět? No přece při osvětlování přechodů pro chodce. Ony totiž světla svítící do boku mají ten efekt, že oslňují, oko se přizpůsobí světlu z kandelábru a nesvítící lidi potom nejsou skoro vidět. Dalším efektem správné konstrukce svítidel je tedy to, že když neoslňujete lidi, tak můžete klidně snížit svítivost na polovinu a lidi i tak uvidí lépe než před tím.

Je vám to všechno málo? Tak nahraďte sodíkové výbojky LED svítidly a snížíte spotřebu elektřiny o další více než polovinu.

Jaké s tím souvisí počty? Město Ostrava dá podle výroční zprávy Ostravských komunikací za údržbu a provoz veřejného osvětlení asi 100 miliónů Kč/rok. Budu se držet hodně zpátky a odhadnu, že polovina jde na elektřinu, tj. 50 MKč/rok. Pokud by lampy v Ostravě byly udělány správně ( /4 správné směry svícení, /2 úspora na svítivosti, /2 LED svítidla), znamenalo by to roční úsporu okolo 47 miliónů Kč. Tohle triviální opatření by umožnilo každé tři roky oddlužit Baník :-) Platí-li město Ostrava 4 Kč/kWh za elektřinu (a oni určitě platí míň) znamená to úsporu asi 11,5 GWh/rok. Předpokládáme-li, že polovina obyvatel ČR žije ve městech a jen tam je veřejné osvětlení (což není pravda, je i v mnohem menších obcích a lidí ve městech je více) a že všude je to +- stejné jako v Ostravě, tak se uspořilo jen tak, to pro celé Česko znamená úsporu asi 200 GWh/rok, 800 MKč/rok navíc v obecních rozpočtech navíc.

Úplnou ptákovinou, která (když se udělá správně) nic nestojí "ušetříte" například něco mezi 40-60 MW instalovaného výkonu velké tepelné elektrárny (podle poměru instalované kapacity a roční produkce elektřiny tepelných elektráren uváděných ERÚ), bez jakékoli újmy na komfortu života. A to jsem prakticky během celého výpočtu úmyslně podhodnocoval a zanedbal jsem ztráty přenosem elektřiny.

Celým tímhle výpočtem jsem chtěl ukázat, že ušetřit energii je velmi často velice jednoduché a levné. A teď k tomu Mínus Temelínu, co to je? Tenhle pojem jsem si vymyslel. Je to hypotetické ušetření 1000 MW instalovaného výkonu jaderné elektrárny, odpovídá to plánovaným dvěma novým blokům JE Temelín. Podle ročních bilancí od ERÚ jsem si zjistil, že každý 1 MW instalovaného výkonu české jaderné elektrárny odpovídá přibližně výrobě 7,5 GWh/rok elektřiny, 1000 MW elektrárna by tedy vyrobila cca 7500 GWh/rok. To je polovina roční spotřeby českých domácností. A tady začnu být ambiciózní.

Spoluobčané, přidejte se ke mně!!! Já jsem se sám sobě zavázal, že naše rodina nebude elektřinou plýtvat a že budeme postupně snižovat její spotřebu. Myslete na to, že prvních 10% je zadarmo, stačí o tom začít přemýšlet, budeme společně vypínat přístroje ve stand-by režimu. Kdo potřebuje, aby mu trouba, mikrovlnka, varná konvice, pračka a televize ukazovaly kolik je hodin? Kdo potřebuje svítit v místnosti, kde nikdo není? Kdo potřebuje puštěnou televizi, když se na ní nikdo nedívá? Kdo potřebuje puštěný počítač, když u něj nikdo nesedí? Kdo potřebuje mít puštěnou wi-fi, když ji nepoužívá? Víte, že mrazák není na pěstování ledu a že lednička není výkladní skříň? Vaříte na elektrice? Naučte se používat pokličku a papiňák. Ohříváte si elektrickým bojlerem vodu? Tak to byste si měli nastudovat, jak se používá nejefektivněji. A radši zkontrolujte, jestli už by nebylo lepší koupit nový, stejně to stojí pár korun. A bacha, sprcha šetří čas i peníze, je vhodná i pro staré lidi. Máte doma svítidla nebo Edisonovy tepelné koule?

Jděte ještě o krok dále a při každé koupi elektronického přístroje přemýšlejte nad jeho energetickou efektivitou. Potřebujete na domácí závislačení u kompu 200W desktop? Já si u Ježíška objednal 20W nettop, který mi udělá stejnou službu (a je levnější). Tablet je ještě o řád úspornější. K práci si svítím 3W LED lampou, svítí jako blázen. ...

A až ušetříte, chlubte se všude okolo, řekněte všem, kolik jste ušetřili a jak. To je nejlepší způsob jak je nakopnout, aby začali taky.

Průmyslníci, továrníci, kapitalisti, úřady a samosprávné celky, přidejte se ke mně!!! Jako velkoodběratelé odebíráte 2,5x více elektřiny než domácnosti. Ušetříte 20% a můžou se vypnout velké elektrárny v Mělníku a Tušimicích, ušetříte dalších 20% a můžou se zastavit Počerady a Dětmarovice, nikomu nebudou chybět. Že to nejde? Ale jde, expertům na energetické úspory se 40% úspora podaří skoro všude, obvykle s návratností investice 3-5 let (bez dotací).

Tak mě tak na závěr napadá hříšná myšlenka, co kdyby nám za tu naši šetrnost něco daly stát nebo ČEZ? Vždyť jim šetříme peníze na vynucené investice.

Autor: Jan Veselý | karma: 31.29 | přečteno: 4414 ×
Poslední články autora