Smutný konec mýtu o uhelné renesanci

3. 04. 2014 12:00:00
Po světě koluje spousta "městských mýtů" (ang.urban legends). Jeden v energetice oblíbený použila nedávno během své přednášky u nás ve fabrice na inženýry i předsedkyně SÚJB Dana Drábová, která k nám přijela propagovat pod patronací ČEZu dostavbu JE Temelín. Ten mýtus tvrdí toto: "Němci (nesmyslně) zavírají svoje jaderné elektrárny a místo nich staví (hnědo)uhelné." Tak se tomuto mýtu podíváme na zoubek.

Kolem roku 2000 už bylo rozhodnuto, že se v Německu budou postupně zavírat jaderné elektrárny. Důvod je jednoduchý. Němečtí voliči je (na rozdíl od Čechů) nenávidí. Nenáviděli je vždycky, už od 60. let proti nim intenzivně bojují. Věškerá výstavba jaderných elektráren, která zde proběhla, byla provedena "na sílu", podle not energetických koncernů. Němci jim to dodnes nezapoměli. Nehledejte v té nenávisti nějakou ekonomickou logiku, je to z větší části emocionální.

Takže zpět k roku 2000, velcí hoši z energetických koncernů (RWE, E.On, ...) se rozhodli přesně podle konvenčních postupů: Plyn je drahý, nové přehrady jsou nereálné, jádro musí končit, budeme tedy stavět uhelné elektrárny, spoustu uhelných elektráren. Plánovači začali plánovat a okolo roku 2005 už byly na světě plány na výstavbu asi 30 nových moderních uhelných elekráren.

Plány na uhelnou renesanci

Suma sumárum je to nějakých 29 GW nových uhelných elektráren. O hodně více nového výkonu než kdy produkovaly jaderné elektrárny. Ale to přece není problém, hospodářský růst a růst životní úrovně přece znamená růst spotřeby elektřiny. A my energetici musíme dobře předvídat budoucí spotřebu, však taková elektrárna se několi let plánuje, několik let se vyběhávají povolení a dříve než za 5 let to nikdo nepostaví.

Jenomže v demokratickém právním státě jsou věci komplikovanější. Třeba věřejnost může být (i přes zařízenou politickou a mediální podporu) k výstavbě vyloženě nepřátelská a tak začaly spory se všemi těmi - zelenými mozky, melouny, NIMBY, Jihoněmeckými matkami, ... Výsledkem je nakonec "trochu" omezenější výstavba.

Uhelná renesance po boji se zelenými

Výsledkem výstavby, která začala kolem roku 2007 je 11 GW instalovaného výkonu (a 3 GW odepsaného). Ovšem je v tom 1100 MW elektrány Datteln, kde nemůže být spuštěna výroba - povolení provozu bylo uděleno v rozporu se zákonem a teď to řeší soud. Část těch elektráren ještě stále nevyrábí, popraskaly jim ocelové nádoby na superkritickou páru a oni teď řeší, jak to spravit.

Mezitím se naplno projevila jedna z hlavních nevýhod centralizované výroby elektřiny - výstavba zdrojů trvá moc dlouho. Mezi roky 2008-2009 došlo k pádu cen větrných elektráren a hlavně FV elektráren. To pořádným způsobem nakoplo objem instalací. Instalací zdrojů, které se dají instalovat opravdu hodně rychle (Samotná instalace domácí FV elektrárny na střeše trvá obyčejné tříchlapové firmě jeden den, délka vyřízení papírů je závislá jen na míře byrokratických obstrukcí). Takže teď je v Německu obrovská spousta instalovaných výrobních kapacit navíc a spotřeba stagnuje, ba spíše mírně klesá. Navíc ty nové, decentralizované zdroje, mají přednost.

Důsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Jaderné elektrárny odstavené v roce 2011 nikomu nechybí. Velké, moderní a účinné elektrárny na zemní plyn jsou dobré jen na pokrývání zimních špiček a prodělávají. Cena silové elektřiny na trhu klesá a klesá. Výstavba OZE stabilně pokračuje. Uhelné elektrárny se musejí přizpůsobovat tomu, že jsou až na třetím místě "merit orderu" a čím dál tím častěji musí omezovat výkon, tedy moc nevydělávají.

Účetní uzávěrka pro rok 2013 skončila pro koncern RWE dost smutně. Poprvé od druhé světové války prodělal a hodně (-2,2 mld. EUR). E.On je na "pozitivní nule". A aby toho nebylo málo, nejnovější Jobova zvěst přišla od vlády spolkové země Severní Porýní - Vestfálsko. Rudo-zelená vládní koalice odepsala 300 miliónů tun hnědého uhlí v lomu Garzweiler II. Zachránila tím před stěhováním 1400 obyvatel z místních Dolních Jiřetínů. V lokalitě je nyní asi 7 GW ve velkých hnědouhelných elektrárnách (hlavně RWE). Pro ně bude při aktuální spotřebě uhlí max. do roku 2025. Nové bloky elektrárny Neurath (F,G) se možná ani nikdy nezaplatí. Zánovní bloky elektrárny Niederaussen to asi stihnou. To bude konec těžby uhlí v Porýní a Porúří. Od roku 2018 už nebudou ani dotace (50 let dotací) na těžbu černého uhlí a poslední tři doly se nejspíše zavřou.

Letošní zima byla v Evropě suchá, slunečná a větrná. To byla pro uhelné elektrárny další špatná zpráva, nebyl k dispozici cenově výhodný export do francouzských přímotopů.

Efekt slabé zimy

Autor: Jan Veselý | čtvrtek 3.4.2014 12:00 | karma článku: 9.36 | přečteno: 985x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 482 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.78 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1521

Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...