Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Mýtus první -  Elektřina je prodávána (a nakupována) v různých denních, týdenních a ročních obdobích. Z a   v ý r a z n ě   o d l i š n é   c e n y .  Porovnávat tedy sumu tržeb z vývozu a dovozu a usuzovat na jejich výhodnost je naprostá absurdita. Pokud nesrovnávám po všech stránkách stejné období.

Mýtus druhý - Je jakékoliv rozlišování elektřiny na zelenou černou, hnědou či jakou. Vyrobená elektřina není nic jiného, než uspořádaný tok elektronů (neuvažuji-li tok kapalinou).  A je jedno, jak byla elektronům energie, potřebná k takovému pohybu, dodána.  Nákup "zelené elektřiny" je samozřejmě fyzikální blbost.

Mýtus třetí - (on to není ani tak mýtus, spíše náboženská víra)  Ceny elektřiny jsou uměle navýšeny díky nesmyslným výkupním cenám elektřiny. Kdyby tomu tak nebylo, nemusely by být povinné výkupy a regulačními orgány stanovené ceny takové elektřiny. Spor o to, kdy si lidí připlácí více je nesmyslný: všichni připlácíme nestydatě moc.

Mýtus čtvrtý- Jen dotaz: kdy stojí elektrárna (či elektrárnička) na bioplyn, která nebyla dotována, resp. byla dotována méně než polovina investice?

Mýtus čtvrtý a pátý - bohužel, vůbec nerozumím, co chtěl básník říci.

Mýtus šestý - Hmmm. A jak by vypadal cena bez OZE ve srovnání s tou "sníženou"? Mýtus sedmý - Aha. Jak bude, prosím pěkně, zajišťována rovnováha mezi výkonově kolísající výrobou (slunce - mraky, vítr - tišina, ...) a ještě více kolísající spotřebou? To by mě fakt zajímalo. Polopravda druhá (údajně devátá) - pravidelné ohrožení totálně přetížené přenosové sítě v českoněmeckém pohraničí zřejmě každoročně nevzniká. To jen ochrany nevzaly na vědomí vliv malých místních zdrojů. Co expert neřekl - Uveďte prosím oficiální zdroj o poklesu spotřeby elektřiny v Německu.

2 0
možnosti
JF

J81a75n 98F17r35o85l70í37k

17. 2. 2014 15:54

Desátá polopravda.

Za obnovitelné zdroje zaplatí každý občan ČR 495 kč za 1 MWh. Stát z našich daní k tomu přidá zelený bonus a za 15 let se tyto náklady odhadují na 1000 miliard.

1 0
možnosti
VH

Pozor: I na zelený bonus platíme přímo v elektřině. Všechny platby se dějí v rámci zúčtování mezi dodavateli elektřiny (jakékoliv) a provozovateli sítí a přenosových soustav.

0 0
možnosti
MS

"Mohl by to být potenciálně dobrý kšeft, kdy by si ČEPS nechal platit "za zkratku". " - Z rozhodnutí EU jsou přeshraniční přenosy zadarmo, takže ČEPS z toho nemá ani korunu, jen starosti s udržením kritéria N-1. Proto úmysl stavět omezovače, který mají i Poláci. Můžete hádat třikrát, kdo to úžasné pravidlo v EU zaloboval.

K ostatním nesmyslům se nebudu vyjadřovat.

5 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Seznam rubrik