Už konečně vím jak jde zachránit svět

(Nejen) do bohatých zemí Evropy a Severní Ameriky proudí davy hladových zoufalců. Nedávný příklad - nedávné potopení lodi s uprchlíky u ostrova Lampedeusa. V podstatě není sporu v tom, proč se tak děje. Hlaví důvody jsou tři - politická nestabilita a války, přelidnění v důsledku velké porodnosti, hlad a ztráta zemědělské půdy. Před pár dny jsem objevil krásné webovky, kde jsou videa z konferencí, kde si zvou vizionáře, průkopníky a jiné zajímavé lidi, aby ukázali, jak lze změnit svět. Mezi nimi jsem (náhodou) objevil dva pány, kteří mě naprosto nadchli.

Hans Rosling

Pan Rosling je švédský doktor, který fušuje do statistiky. A jde na to správně a od lesa.

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html

http://www.ted.com/talks/hans_rosling_religions_and_babies.html

Dobrá zpráva pro všechny, kdo nevládnou angličtinou, jsou k tomu české titulky.

Allan Savory

Pan Savory je ekolog (v původním smyslu slova) ze Zimbabwe, který se celoživotně zabývá savanami. A vymyslel něco, co je geniálně jednoduché a jednoduše geniální. Navíc už to má ověřeno v reálu.

http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html

K tomuhle jsou české titulky taky.

Krátké shrntí

Díky Hansi Roslingovi už se nebojím Arabů a jejich nesmírných hord. Vím, že jejich počet už moc neporoste. U Indů je to stejné a počet Číňanů asi brzo poklesne. To vše díky exportu vzdělání, hygienických opatření, zdravotní  péče a práce. Průměrný výdělek kolem 10$ za den je dost na jídlo, vodu, mýdlo a školu pro děti. Přidejte k tomu zajištění očkování (a třeba dodávku elektřiny) a zastavíte kdekoli na světě populační explozi. Země na téhle úrovni už si jsou obvykle dále pomoci samy. Už taky vím kdo přesně potřebuje pomoci.

Díky Allanu Savorymu jsem zjistil, že savany a polopouště se kdekoli po světě mohou stát obrovskými zdroji potravin. Za současné obnovy travních ekosystémů a za směšnou cenu (ve skutečnosti se na tom obrovsky vydělá). Jo a mimochodem, tohle opatření způsobí, že travní porosty a půda pohltí ze vzduchu tolik CO2, že to úplně vyruší efekt spalování fosilních zdrojů.

Tihle dva pánové jasně ukazují, jak má vypadat správná pomoc a kam má směřovat. Protože byli schopní identifikovat skutečné příčiny problémů a najít jejich jasná a elegantní řešení. A po cestě zabili několik mýtů, klišé a kulturních stereotypů.

Autor: Jan Veselý | pátek 11.10.2013 11:05 | karma článku: 10,93 | přečteno: 717x
  • Další články autora

Jan Veselý

To jste mi neřekli

11.11.2015 v 10:00 | Karma: 9,88

Jan Veselý

Neschopné automobilky

6.11.2015 v 12:00 | Karma: 13,58

Jan Veselý

Podnikatel - zelený hrdina

28.10.2015 v 18:08 | Karma: 12,11

Jan Veselý

Zelení vrazi z Wall streetu

18.8.2015 v 14:46 | Karma: 11,36