Debilní kecy mladých naivů 6) Progresivní daně jsou solidární

22. 10. 2013 15:30:00
Tento blog prosím vnímejte jako reakci (už trochu) zkušeného středolevého intoše na texty jistého mladého naivy, který jimi bombarduje blogsféru na iDnesu.

Začnu trochu ze široka: Lidé si nejsou sobě rovni. Každý se rodí s jinými dispozicemi, jsou lidé silní a slabí, chytří a hloupí, zdraví a nemocní, krásní a oškliví, s pindíkem nebo pipinkou, ... Je proto naprosto přirozené, že normálním stavem společnosti je, že v ní existují nerovnosti. A samozřejmě jsou také různé práce hodnoceny různě. Dnes to máme jednodušší v hodnocení nerovnosti ve společnosti, protože světu vládnou peníze a je módní vše převádět na peníze. Už jen proto, že potom jsou složitější problémy schopni pochopit i lidé méně inteligentní a ekonomové. Díky tomuhle přístupu je taky možné měřit společenskou nerovnost.

Světová banka používá jako parametr nerovnosti podíl příjmů horních 20% populace a dolních 20% populace a není problém si dohledat data pro jednotlivé země.

Je tahle příjmová nerovnost dobrá nebo špatná? My, občané ČR máme to "štěstí", že si naši předkové a částečně i my mohli oba extrémy nerovnosti zažít. První extrém byla vláda komunistů (POZOR !!! ne komunismus, to je společenský ideál, toho nikdy nikdo nedosáhl), to byla doba extrémní rovnosti. Nepříznivé vedlejší efekty nejsou žádným tajemstvím - je to především ztráta motivace. Je to ztráta motivace o něco usilovat, něco studovat, něco zlepšovat, jít do neznáma. Proto extrémně rovnostářské společnosti začnou velmi rychle stagnovat, ne-li degenerovat.

Druhý extrém je historicky trochu starší. Je to doba barokní, doba extrémní majetkové a příjmové nerovnosti. Nějakému 1% populace (šlechtě) patřily skoro všechny příjmy a nějakých 70%-80% populace bylo v postavení nevolníků nebo nájemců půdy a mělo hrozně málo. Jaké to mělo následky. Šlechta (včetně panovníka) měla peníze a moc, o chodu státu rozhodovala ona. Důsledky jsou známé. Šlechta si odsouhlasila, že daně platit nebude. Šlechta ztratila přirozený kontakt s poddanými. Pryč byla doba, kdy zemané a baroni spravovali své pozemky přímo, kdy jedli společně se svou čeledí, kdy jejich děti vyrůstaly s dětmi, kováře, kuchaře, ... (to ještě mnohde platilo v 16. století). V době barokní už se šlechta plně oddělila od svých poddaných, děti měly vychovatele a šlechtici se už kolikrát neuměli se svými poddanými ani domluvit, neznali žádnou společnou řeč. Veškerý kontakt tak probíhal přes prostředníky - správce, sluhy, sekretáře a komorníky. Baroko ukončila Francouzská revoluce a Napoleon.

Chápete to? Když bude nerovnost moc velká, když bude růst (a ona přirozeně roste sama od sebe), tak z toho nakonec bude baroko, mramorové paláce a slumy. Bohatí a schopní se vykašlou na to, aby cizí děti měly dobré školy, aby celé čtvrti neovládly gangy, aby byla pořádná a dostupná péče pro všechny, jich se to nebude týkat.

To nejsou moje fantasmagorie. Je reálně změřeno, že čím je větší nerovnost ve společnosti, tím máte kratší délku života (i ti nejbohatší), horší zdravotní péči, vyšší nemocnost (fyzické i duševní nemoci), vyšší kriminalitu, horší potíže s drogami, vyšší kojeneckou úmrtnost (i ti nejbohatší) a mnoho dalších společenských a zdravotních fenoménů se horší. Pikantní je, že máte i menší šanci zbohatnout.

http://www.ted.com/talks/richard_wilkinson.html

Existují společnosti, kde se tohle děje samo od sebe, třeba v Japonsku to (nevím proč) funguje samo od sebe. Nerovnost je tam nízká bez jakýchkoli regulací. V Evropě ani v USA to takhle nefunguje, tady musí voliči prostřednictvím státu zasahovat, jedním z vyzkoušených prostředků je progresivní zdanění příjmů. Není to ideální, ale alespoň částečně to funguje.

Voliči musí zasahovat, protože se taky mohou jednoho dne vzbudit a zjistit, že jejich stát už není "výslednicí jejich kolektivní vůle", ale soukromý podnik ovládaný pár oligarchy (říkajme jim třeba Babiš, Kellner, Bakala) nebo hedgeovým fondem z Kajmanských ostrovů. Že se to nemůže stát? Američanům se to kolem roku 1900 málem stalo. Tehdy USA skoro ovládla trojka J.P.Morgan, J.D.Rockefeller a A.Carnegie. Díky tomuhle vznikla protitrustová a protimonopolistická legislativa.

Autor: Jan Veselý | úterý 22.10.2013 15:30 | karma článku: 19.82 | přečteno: 1211x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 198 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 282 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 495 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1521

Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...