Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teď je ta správná doba, aby energetici upravili své definice

jinak z toho budou hodně drahé průšvihy. Přiznám se, že jsem posledních několik měsíců zabředl do problematiky výroby, distribuce a spotřeby energií, hlavně té elektrické. Z tohohle tématu jsem si doslova udělal koníčka. Je to téma zajímavé, protože energetika, to jsou ty (doufám, že) pevné základy moderní technické civilizace. Je to téma dvojnásobně zajímavé, protože dnes v ní dochází k převratným změnán, které jí mají potenciál úplně přetvořit. A díky nim se ukazuje, že některá základní tvrzení a definice energetiky se ukazují být chybná, nehledě na to, že byla 3-4 generace úspěšně aplikována.

Klasická energetika používá při výrobě elektřiny jeden pojem, kterému se dnes blíže budu věnovat. Tento pojem je ideálním cílem pro Kancelář pro uvádění románových zápletek na pravou míru (viz. Z. Jirotka - Saturnin), nehledě na to, že dědeček je člověk od fochu. Dnes budu psát o pojmu "základní zatížení", anglicky baseload.

Posledních několik let je v energetice ve znamení tzv. obnovitelných zdrojů energie. Překvapivě za to nemůžou trpaslíci, ale Němci. Němcům se povedlo stát se, nehledě na dvě porážky ve světových válkách a dočasnému roztržení země na dva kusy, velice ekonomicky úspěšným a bohatým národem. Německo exportuje do světa zboží za stejně peněz, jako Čína, i když je Číňanů asi 17x tolik. A tihle Němci po historické zkušenosti s komunismem, národním socialismem a znovu komunismem propadli další mánii, environmentalismu.

Ono už to trvá nějaký ten pátek, takže si dali do šusu ovzduší, vody a půdy zamořené více než sto lety průmyslového rozvoje. Nabouchaly se národní parky, začala se chránit spousta zvířátek a rostlinek, lidi se naučili třídit odpad, podepsali Kjótský protokol, ... Takhle jednoho dne došlo i na výrobu elektřiny. To ještě nedávno znamenalo v Německu hlavně uhelné a jaderné elektrárny. Obojí Němcům smrdí (i když z různých důvodů) a začali proto hledat alternativy v obnovitelných zdrojích, tj. zdrojích, které na rozdíl od zahrabaných pravěkých rostlin a pozůstatků po výbuchu supernov na Zemi nedocházejí. A tak se zrodila Energiewende - snaha o změnu energetiky na jiné zdroje, s tím, že některé zdroje budou mít 20 let dotovanou 10-letou návratnost investice a zaručený odbyt. To je celkem solidní konzervativní (ve smyslu málo riziková) investice.

Jasnými vítězi se mezi dotovanými obnovitelnými zdroji staly fotovoltaické a větrné elektrárny, které zaznamenaly fenomenální rozvoj. Tyhle elektrárny mají oproti uhelným a jaderným takovou zajímavou vlastnost, zužitkovávají totiž nějaký fyzikální jev a nepotřebují žádné palivo. Takže skoro všechny náklady výroby jsou v položce "splácení investičních nákladů", bez téhle položky (tu splácí německé domácnosti) je vlastně cena vyrobené elektřiny skoro nulová. A tady se dostáváme k základnímu zatížení.

Co je základní zatížení? Základní zatížení je dnes minimální hodnota spotřeby během typických dnů (obvykle v noci) a pro základní spotřebu jsou využívány hlavně velké jaderné a uhelné elektrárny. Elektrárny, které jedou kromě odstávek pořád na plný výkon. Jeden z argumentů proti masivnímu rozšíření fotovoltaických a větrných elektráren je ten, že nemohou být využity pro základní zatížení. V noci Slunce nesvítí a fotovoltaika nevyrábí a i vítr obvykle fouká méně. Co s tím? Protože peníze jsou až na prvním místě začneme u nich.

Jaké je ekonomicky optimální chování elektrárenské společnosti, která musí nasytit spotřebu odběratelů? Každá elektrárna má nějakou cenu výroby energie a optimální je samozřejmě nejdříve "vysosat" tu nejlevnější, potom tu druhou nejlevnější, a tak dále. Několik generací byla nejlevnější výroba z velkých elektráren jedoucích nonstop v optimálním režimu. Protože jejich výroba byla ta nejlevnější, byla snaha využít tenhle druh výroby co nejvíce. Důsledkem byla taková jejich výstavba, aby pokryla maximum spotřeby. Vzhledem ke konstantní výrobě je to minimum spotřeby. Z toho taky vyplývá snaha výrobců motivovat velké spotřebitele, aby spotřebovávali v noci. Tím se změní křivka spotřeby, sploští se, minimum se posune nahoru a levné výroba tak může pokrýt více.

Jenomže teď je podstřelil "nový druh". Nejekonomičtější je nejdříve kupovat u FV a větrných elektráren (každá cena je pro ně zisk). Tímto se stávají elektrárnami pro základní zatížení, od nich se určuje odběr z ostatních dražších zdrojů. Takže POZOR!!! Přesnější definice pro základní zatížení je: "Úroveň výroby elektřiny s nejnižší cenou výroby."

Řeklo by se jemná nuance, ale důsledky jsou zásadní. Elektrárnami s nejnižší cenou výroby jsou ty, které fungují bez paliva - elektrárny fotovoltaické, větrné, geotermální, vodní, přílivové. Ty mohou svou výrobou pokrýt celou aktuální spotřebu (jasný a větrný letní den) nebo taky nic (bezvětrná noc). Na vykrývání rozdílu lze využít ostatní pološpičkové a špičkové elektrárny, elektrárny, které lze podle potřeby "zapínat a vypínat". Na velké původní elektrárny pro základní zatížení jaksi už ubývá místo. Jaderní a uhelní dinosauři budou postupně z ekosystému elektráren vytlačováni.

O dalších důsledcích invaze OZE snad někdy příště.

 

Autor: Jan Veselý | pondělí 13.1.2014 7:00 | karma článku: 7,76 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Jan Veselý

To jste mi neřekli

Veřejné mínění jde ovlivňovat různými způsoby. Kolikrát ani nemusíte lhát. Kolikrát úplně stačí, když se o něčem vůbec nedozvíte. A přitom je to třeba "za humny".

11.11.2015 v 10:00 | Karma: 9,88 | Přečteno: 701x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Neschopné automobilky

Zase jsem si někde něco přečetl a jenom jsem se po kratším počítání rozohnil. Proč? Došel jsem totiž k názoru, že celý automobilový průmysl nejspíše řídí banda neschopných nýmandů a jsou zralí na sérii krachů.

6.11.2015 v 12:00 | Karma: 13,58 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Jan Veselý

Podnikatel - zelený hrdina

Toto je příběh podnikatele, který zbořil mýtus toho, že co je ekologické, je drahé. Toto je příběh podnikatele, který neoutsourcoval výrobu v Číně a vymyslel něco lepšího. Toto je příběh Raye Andersona a jeho firmy Interface.

28.10.2015 v 18:08 | Karma: 12,11 | Přečteno: 656x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Zelení vrazi z Wall streetu

Toto je příběh toho, jak se v posledních dvou letech zcela zásadně změnil svět "čisté energie" a "čistých technologií". Toto je příběh toho, jak poznáte, že nějaký obor lidské činnosti čeká v blízké budoucnosti boom nebo pád.

18.8.2015 v 14:46 | Karma: 11,36 | Přečteno: 901x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Německé šílenství na plné obrátky

Už zase máme za sebou dalšího půl roku. Čeští spotřebitelé elektřiny dostali za poslední půl rok dva dárečky - novelu energetického zákona a energetickou koncepci ignorující dění v okolních zemích. A zatím v Německu ...

3.7.2015 v 12:00 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Seznam rubrik