Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energetické mýty, legendy a experti

Před pár dny publikoval pan Vladimír Wagner článek, který měl podle svého názvu hodnotit výhodnost či nevýhodnost exportu elektřiny z ČR (http://technet.idnes.cz/jak-se-pocita-cena-elektriny-d12-/tec_technika.aspx?c=A140204_234241_tec_technika_mla). To byl prvek očekávání. Prvek zklamání následoval v zápětí. V článku nebylo nic konkrétního o tom kam se elektřina prodává a za kolik. Jaké jsou energetické a finanční bilance. Celý článek se totiž zvrhl v pranýřování německé energetiky a byl plný mýtů, legend a polopravd. Pokusím se je uvést na pravou míru. Na rozdíl od pana Wagnera i s odkazy.

Mýtus první - Německo dotuje vývoz elektřiny

Spočítat bilanci export/import není až tak těžké. To se vezme aktuální cena, vynásobí se aktuálním tokem přes hranici, udělá se časová řada, kde se sečtou zvláště ceny exportů a importů. Výsledkem je finanční bilance. Němci nejsou blbí a udělali si ji. Udělal ji konkrétně DeStatis neboli Německý statistický úřad. (https://www.destatis.de/DE/PresseService/Presse/Pressemitteilungen/2013/04/PD13_125_51.html) Výsledek? V roce 2012 to byl čistý zisk v hodnotě 1,4 mld. EUR. Exportovalo se hlavně do Francie během zimy (přímotopy) a do Holandska (stále více závislého na německé energii).

Mýtus druhý - Německo exportuje dotovanou elektřinu z OZE

Na tom je zajímavé to, že sami Němci jsou toho názoru, že exportují elektřinu z uhlí. Vycházejí totiž z autorem popsaných priorit nákupu. OZE totiž ještě nikdy plně neuspokojily německou spotřebu elektřiny. Rekord byl loni v prosinci během bouře Xaver,  kdy extrémní meteorologická situace vytvořila krátkodobě asi třetinu německé výroby z větrných elektráren. Takže pořád bylo nutné kupovat "uhelnou elektřinu". Samotné OZE (zatím) ještě nikdy nestačily. (http://www.renewablesinternational.net/xaver-sets-german-wind-power-record/150/435/75213/)

Dobrý trh pro elektřinu z uhlí je Bavorsko a Rakousko, které mají trvalý deficit ve výrobě. Problém je ovšem v tom, že levné uhelné elektrárny s přebytkem výrobních kapacit jsou v Lužici a jižních Braniborech. "Normálně" by jejich elektřina tekla do oblasti Berlína, Hamburku, Kielu, apod. Ale ty nemají moc zájem, protože mají větrníky a vlastní uhelné elektrárny. Takže si elektřina musí najít cestu do Bavor a Rakous. Nejkratší je to přes Česko a čeští přenosáci z toho mají nervy. Mohl by to být potenciálně dobrý kšeft, kdy by si ČEPS nechal platit "za zkratku". Bohatý soused by nás miloval za to, že nám může platit. Místo toho se na hranicích budou stavět omezovače a v německých hnědouhelných elektrárnách se pracuje na regulovatelnosti výkonu elektráren. Nově třeba na 500 MW bloku gigantické elektrárny v Jänschwalde (http://www.renewablesinternational.net/vattenfall-wants-flexible-brown-coal/150/537/74734/).

Mýtus třetí - Kvůli OZE mají Němci po Dánech (další exoti) nejdražší elektřinu v EU

Tady se sluší dodat, že elektřina je v Německu i Dánsku dražší hlavně kvůli vysokému zdanění (v USA se třeba elektřina nedaní vůbec). Ale díky dlouhodobému efektu vyšších cen a systematickým investicím německé vlády do energetických úspor platí Němci v penězích za elektřinu o dost míň než hýřiví Američani, Francouzi a Britové. (http://blog.rmi.org/blog_2013_04_17_germanys_renewables_revolution).

Mýtus čtvrtý - Biomasy není tolik, aby to ovlivnilo trh

Výroba elektřiny z biomasy je takový černý vzadu za VE a FVE. Ale i tak je, co se týká produkce, srovnatelná s těmi dvěma slavnějšími. Těch německých cca 35 TWh ročně není zanedbatelná položka pro zdroj, který může fungovat jako pološpičkový (pálení biomasy) nebo i špičkový (bioplyn). Dobře postavená bioplynová stanice je rentabilní i bez dotací (musí používat místní zdroje a prodávat i teplo a digestát jako hnojivo). (http://www.erneuerbare-energien.de/en/unser-service/mediathek/downloads/detailview/artikel/development-of-renewable-energy-sources-in-germany-in-2011-graphics-and-tables/)

Mýtus pátý - Německo plánuje odstavit své zbývající jaderné bloky, které zatím tlačí cenu na burze dolů i v době, kdy tolik nesvítí a nefouká

Ve skutečnosti nově instalované výrobní kapacity více než převýšily svou výrobou dosud odstavené jaderné bloky. A není důvod, aby tomu nebylo i po roce 2020. Navíc nejsou baseload zdroje kompatibilní s hlavními OZE, které Němci preferují. (http://www.renewablesinternational.net/upticks-and-trends/150/537/75926/)

Mýtus šestý - Rychlý růst velikosti dotací do obnovitelných zdrojů, který vede k rychlému růstu cen elektřiny pro spotřebitele

V reálu dostalo 900 000 německých domácností vánoční dáreček ve formě levnější celkové ceny elektřiny pro rok 2014 (http://www.stromauskunft.de/service/energienachrichten/572754.eans-adhoc-weatherford-files-form-10-q/). Poklesla cena silové elektřiny a poplatek "za grid".

Mýtus sedmý - Velké stabilní zdroje jsou nutné pro stabilitu sítě

S těmito zdroji se do budoucna vůbec nepočítá, jsou nekompatibilní s FVE a VE. (http://www.agora-energiewende.org/topics/the-energiewende/detail-view/article/12-insights-on-the-energiewende/)

Polopravda osmá - Kvůli dotacím do OZE se nevyplácí provoz hlavně plynových zdrojů

To je způsobeno hlavně krásnou korelací špičky denní spotřeby elektřiny a denní výroby z FV. Drahé plynové zdroje mají proto menší procento využití a Putin furt nedal slevu. Prostě už skoro nenastávají situace, kdy by mělo smysl je pouštět.

Polopravda devátá - Třeba řešit transport elektřiny ze severu Německa na jih.

To se samozřejmě řeší. A protože se žádná kaše nejí tak horká, jak se uvaří, tak se ukazuje, že náklady na přebudování sítě budou okolo 800 miliónů EUR ročně (třetina původních odhadů). Na běžné investice do přenosové soustavy se v Německu utratí více a v kontextu finančních toků celé energetiky se jedná o položku na úrovni procent. (http://www.renewablesinternational.net/german-energy-agency-estimates-cost-of-grid-expansion/150/537/59270/). Někoho prostě napadlo zohlednit vliv distribuovaných malých zdrojů. Ony totiž snižují zátěž sítě.

Co expert neřekl

Neřekl třeba to, že za posledních 6 let poklesla spotřeba elektřiny v Německu o 25,5 TWh. To jsou asi 3,5 GW instalovaného výkonu JE. (http://www.renewablesinternational.net/upticks-and-trends/150/537/75926/) Do roku 2050 mají v plánu snížit spotřebu o 40% vzhledem k roku 2008.

P.S.: Diskutujte a kritizujte mě dle libosti. Aspoň budu mít na co reagovat v příštích textech.

Autor: Jan Veselý | pondělí 17.2.2014 14:00 | karma článku: 11,92 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Jan Veselý

To jste mi neřekli

Veřejné mínění jde ovlivňovat různými způsoby. Kolikrát ani nemusíte lhát. Kolikrát úplně stačí, když se o něčem vůbec nedozvíte. A přitom je to třeba "za humny".

11.11.2015 v 10:00 | Karma: 9,88 | Přečteno: 701x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Neschopné automobilky

Zase jsem si někde něco přečetl a jenom jsem se po kratším počítání rozohnil. Proč? Došel jsem totiž k názoru, že celý automobilový průmysl nejspíše řídí banda neschopných nýmandů a jsou zralí na sérii krachů.

6.11.2015 v 12:00 | Karma: 13,58 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Jan Veselý

Podnikatel - zelený hrdina

Toto je příběh podnikatele, který zbořil mýtus toho, že co je ekologické, je drahé. Toto je příběh podnikatele, který neoutsourcoval výrobu v Číně a vymyslel něco lepšího. Toto je příběh Raye Andersona a jeho firmy Interface.

28.10.2015 v 18:08 | Karma: 12,11 | Přečteno: 656x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Zelení vrazi z Wall streetu

Toto je příběh toho, jak se v posledních dvou letech zcela zásadně změnil svět "čisté energie" a "čistých technologií". Toto je příběh toho, jak poznáte, že nějaký obor lidské činnosti čeká v blízké budoucnosti boom nebo pád.

18.8.2015 v 14:46 | Karma: 11,36 | Přečteno: 901x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jan Veselý

Německé šílenství na plné obrátky

Už zase máme za sebou dalšího půl roku. Čeští spotřebitelé elektřiny dostali za poslední půl rok dva dárečky - novelu energetického zákona a energetickou koncepci ignorující dění v okolních zemích. A zatím v Německu ...

3.7.2015 v 12:00 | Karma: 15,83 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Seznam rubrik