Jan Veselý

Elektrárna Ivanpah: Hlavně, že do toho nekafrali čeští "energetici"

25. 02. 2014 12:30:00
Tento text prosím vnímejte jako reakci na blog: "Elektrárna Ivanpah: Hlavně, že to je ekologické" Autor nespřístupnil diskuzi, tak musím reagovat takhle.

Na hranicích Nevady a Kalifornie je v plném provozu CSP (Concentrated Solar Power) elektrárna Ivanpah. Jsou to tři pole zrcadel, která odrážejí světlo a teplo ze Slunce do celkem tří bodů, vrcholů koncentrátorových věží. Ty místa se silně zahřívají a vytváří tak páru pro parní turbíny. Místo je vybrané šikovně, je to kus levné půdy (zapůjčené státní pozemky) v Mohavské poušti a navíc je blízko velkého energetického žrouta - Las Vegas. Je to relativně nestandardní postup výroby elektřiny, je "zelený" a "ekologický" a proto se najde dost nadšenců, kteří mají neodbytnou představu jej pohanět, pomluvit a poplivat. Co si tedy vymysleli na Ivanpah?

Zabírá to moc plochy

Ano, 20 čtverečních kilometrů je velká plocha, ale není to tak drastické jako například v Čechách oblíbená povrchová těžba uhlí (Lom ČSA je aktuálně cca 50 km2 veliká, stovky metrů hluboká díra v zemi, která se jednou bude muset nákladně rekultivovat), ani hlubinná těžba uhlí s propady nadloží, úniky důlního plynu, odkalovacími nádržemi a doutnajícími haldami v oblasti několika okresů.

Tady se sluší říct, že to zhruba odpovídá taky areálu ArcelorMittal Ostrava, dvěma třetinám Vítkovických železáren, bývalé Poldině huti v Kladně, ČKD ve Vysočanech, Škodovce v Plzni, ruzyňskému letišti nebo velkoskladu Amazonu. Bez skrývky, bez budoucích ekologických zátěží.

Navíc to není ani "Zahrada Čech", ani hustě osídlené Moravsko-Slezské pomezí, ani hustě osídlený kus Nizozemí (Groeningen a okolí kvůli frackování), které se muselo "obětovat". Je to kus pouště, tam je místa spousta a lidí málo.

Bude rok a půl vyrábět energii, aby pokryl potřebu na výstavbu

No, a? Při předpokládané minimální životnosti 25-30 je to super kšeft, dostat 15-20x tolik. Ty následné údaje o jaderných a uhelných elektrárnách jsou čistokrevné bláboly. Ta zařízení fungují jen proto, že se do nich ta energie ve velkém vozí ve formě paliva a ony ji z větší části ještě navíc vyplýtvají.

S tím souvisí i údaj o 600 tisících tunách CO2 na výstavbu a "jen" 400 000 t/rok úspor CO2. Návratnost 1,5 roku je super.

Ohrožení přírody

Želvičky jsou odstěhované. Dle mého úplně zbytečně, stačilo udělat v plotě naokolo dole větší oka (želva projde, záškodník s kladivem ne) a migrační trase by se nic nestalo. U těch usmažených ptáků (30 fóglů za měsíc) nevím, jestli je to věc trvalá nebo jsou ti usmažení jen adepti Darwinovy ceny. Takže to výhledově samo odezní, nebo se v nejkritičtějším případě udělá kolem ohnisek, kde se koncentruje sluneční svit něco, aby pták neproletěl, ale světlo a teplo jo. Třeba drátěné pletivo. Ptáci na to sedat nebudou, bude tam (jen) vedro.

Vysoké investiční náklady

Vzhledem k výkonu nejsou nijak strašné. Autor ještě navíc pletl jabka a hrušky, protože nerozlišil investiční náklady ($/kW) a výrobní náklady ($/kWh). Ona nepotřeba kupovat palivo a nebýt tak závislý na externích cenách, které jsou strašně volatilní a dost blbě se predikují, to má svoji hodnotu. A až se po 10 letech investice účetně odepíše, jak poklesnou náklady výroby? Moc.

Neběží to nonstop

To žádná elektrárna. Tahle solární elektrárna je ale super pološpičkový zdroj, kdy během dne 600 000 obyvatel Las Vegas a 40 milionů obyvatel Kalifornie pouští naplno svoje mašiny, počítače a klimatizace. Blízko je navíc Hoover Dam, ten díky tomuhle ušetří DOST vody.

Závěrem

Pokud to je to nejhorší, co se dalo o téhle továrně napsat, tak to vlastně ani pořádné chyby nemá. Do oblastí kolem obratníků jsou tohle šikovné zdroje.

Autor: Jan Veselý | karma: 12.94 | přečteno: 956 ×
Poslední články autora