Jan Veselý

Nemožné se stalo realitou, nebesa padají

27. 02. 2014 9:00:00
Představte si situaci, že se environmentalistické hnutí (třeba Hnutí Duha) spojí s čistokrevnými ekonomisty (třeba SSO), aby bojovali za společnou věc. To by se krásně vyjímalo v novinách, demonstrace vedená společně kráčejícími Petry Koteckým a Machem. Oba neústupní jako skála (řecky Petros) bojující rukou nerozbornou :-) Že to není možné? To si Georgii mysleli taky.

Nejdříve si představme hlavní protagonisty:

Tea Party - to je známé hnutí. Ekonomicky jsou to (ultra)liberálové, bojují proti daním, proti státním intervencím, proti regulacím a za svobodné podnikání. Společensky jsou to (ultra)konzervativci, zhusta operují s pojmy rodina, vlast, děti, komunita, apod. Zlé jazyky tvrdí, že si její vznik zaplatili bratři Kochové a jejich chemičky, aby se politicky bránili státnímu dohledu a regulacím. Typičtí politici, kteří konvenují s jejich názory - Ron Paul, Sarah Palin.

Sierra Club - to je nejstarší environmentalistické hnutí v USA. Pokud bych měl jejich činnost popsat na českých protějšcích, tak je to něco jako Český svaz ochránců přírody spojeným s Klubem českých turistů. Jsou to podezřelí bojovníci proti svobodnému podnikání. Mají "na svědomí" obrovské ztráty dřevařského průmyslu (nemohli vykácet dřevo v dneštním Yesomitském národním parku), výstavby tak potřebných přehrad (kvůli nim nejsou v Grand Canyonu dvě nádherné přehrady) a takové zrůdnosti jako zákon o kontrole chemických látek, zákon o čistotě ovzduší nebo zákon o regulaci povrchové těžby a rekultivacích. Typický politik konvenující s jejich názory - Al Gore.

Jak vidíte, tyhle dvě skupiny, kdyby si měly říct "Dobrý den", tak by se okamžitě pohádaly o tom, co to vlastně znamená. A přece se spojily v bojích za společné cíle a vytvořily "Green Tea Coalition". Stalo se to v Atlantě, ve státě Georgia. Už mají za sebou dvě velká vítězství.

První - velcí hoši v Atlantě si usmysleli, že místní hrdinové, baseballisti Atlanta Braves, by potřebovali nový stadion. Ten starý stadion blízko centra města je sice hezký, ale za městem je více místa, pro ty pozemky v centru se určitě najde lukrativnější využití a těch pracovních míst pro stavbu a bourání. Kdo to zaplatí? Přece občané, milovníci profi sportu, ti rádi zaplatí o 1% vyšší místní daň z příjmu. A už to začalo. Útok zprava - zbytečné daně, plýtvání veřejnými prostředky. Útok zleva - stadion mimo město je zdroj zbytečné zástavby, která zbytečně generuje zvýšenou automobilovou dopravu se všemi negativními vlivy. A na závěr společný útok ze zdola - Je to jen další špinavý kšeft dojednaný za zavřenými dveřmi, kde si velcí hoši chtějí mastit kapsy na náš účet.

Druhé - to byl útok na energetický monopol. V Georgii už 40 let existuje energetický monopol. (Soukromá) společnost Georgia Power tam má jako jediná právo vyrábět a distribuovat elektrickou energii. Ještě nedávno to až tolik nevadilo, ale na jihu USA je už dnes výroba vlastní elektřiny z fotovoltaiky doma na střeše cenově srovnatelná s centralizovanou výrobou (a to se elektřina v USA nedaní a je proto asi o polovinu levnější než v Evropě). A navíc už v USA frčí byznys, kdy vám panely nainstaluje doma odborná firma zadarmo a vy potom od nich odebíráte elektřinu z vlastní střechy, bez poplatku za přenosovou síť (např. Solar Power). Energetické mono- a oligopoly na to reagují předvídatelně. Zákazy, obstrukcemi a nesmyslnými (ale povinnými) poplatky. A tady je společná půda pro Green Tea - svobodná výroba elektřiny. Jako důsledek jejich akcí se místo plánované 1GW jaderné elektrárny budou pouštět každý rok do sítě (na trh) přebytky ze stovek MW instalovaného výkonu FV elektráren na střechách domů.

Tak až uvidíte někde spolu protestovat Macha s Koteckým, tak se nedivte.

Autor: Jan Veselý | karma: 8.16 | přečteno: 440 ×
Poslední články autora