Jan Veselý

Novoroční projev podle jednoho inťoše

31. 12. 2014 8:00:00
Vážení spoluobčané, když jsem přemýšlel, co bych vlastně chtěl popřát lidem, se kterými sdílím tuto zemi, přemýšlel jsem, kdy vlastně v historii bylo dobře.

Na stopu mě přivedla jedna, prý čínská, kletba. Ta kletba je velice zvláštní a zní: "Zajímavé časy na vás." Neznamená nic víc a nic míň než to, že je vám přáno žít v době, o které se jednou bude učit v dějepise. Máte žít v čase válek, nepokojů, morových ran, hladomorů a migrací celých národů.

Proto nám všem lidem žijícím v Česku a okolí přeju z historického pohledu naprosto nezajímavé roky. Takové roky, které se jednou budou v dějepisu přeskakovat poznámkou: "V zemi byl klid, společenské a hospodářské problémy měli spíše tendenci se zmenšovat nebo mizet a země se postupně stávala normální, blahobytnou a spořádanou zemí chytrých a pracovitých lidí."

Přeji si, abysme zažili další druhou polovinu 16. století, kdy evropské státy byly trhány na kusy náboženskými spory, zatímco v Českém království se řešilo, kdo může kde a za kolik prodat piva. A hlavní náboženské konfese spolu soupeřili na poli ducha. Dobu, kdy si čeleď krumlovského panství stěžovala u svého pána, že jim už ta zvěřina leze krkem a že chtějí k obědu zpátky hovězí, a bylo jí vyhověno.

Přeji si, abysme zažili období kolem roku 1700, kdy se mohly zahojit hluboké rány po třcetileté válce. Období, kdy krajina dosáhla dodnes obdivovaného ideálu. Doby, kdy svobodně spolu komunikující učenci vynalezli vědu a položili základy moderní západní civilizace.

Přeji si, abysme zažili období 50 let mezi roky 1860-1910, kdy se tuctové agrární Země Koruny české proměnily v průmyslové centrum Habsburské monarchie a kdy se etablovaly kulturní, společenské a ekonomické struktury, které z "národa služek a lokajů" vytvořily moderní sebevědomou demokratickou společnost.

To vše přeji českým zemím a jejím lidem bez panské zvůle, násilné rekatolizace, nevolnictví, sociálního útlaku, malosti a mindráků.

Děkuji.

P.S.: Tímto uděluji všem budoucím prezidentům právo tento můj nápad převzít a použít jej ve slavnostním novoročním či svatoštěpánském projevu v televizi.

Autor: Jan Veselý | karma: 11.05 | přečteno: 344 ×
Poslední články autora