Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Není mi jasná jedna věc.

Proč autor píše články, které jsou kompilacemi rok dva starých informací z časopisů typu 21. století.

Když je to ten věděc ;-D

0 0
možnosti

Fotovoltaig není špatný, pokud tím poháníte klimatizaci vaší kanceláře v Kalifornii.

Výhoda FV a větrníků je v tom, že slunce i vítr jsou zadarmo. Nevýhoda, že slunce pravidelně nesvítí, když my chceme svítit, i vítr vane dost nepravidelně a proto musí být oboje zálohováno konvečními elektrárnami. Tepelnými  nebo atomovými.

Optimální by bylo, zálohovat větrníky vodními elektrárnami, ty jsou schopné najet na plný výkon ve velice krátké době.  Jenže to si může dovolit pouze Rakousko nebo Švýcarsko.

0 0
možnosti

Ne zálohováno, doplněno. Jaderné na to nejsou vhodné, potřebujete takové elektrárny, které můžete dle libosti zapínat a vypínat. To nemusí být nutně elektrárny tepelné. Jisté je to, že když budete chtít ze Slunce a větru vyrábět elektřinu, tak prvních 50% lze bez problémů a nové výstavby technicky zvládnout. To procento každý rok roste. Mezi odborníky je konsenzus, že 80% výroby pokrytých FV a větrnými elektrárnami je dosažitelný minimálně při zachování ceny elektřiny. Posledních 20% je nejistých, to ukáže praxe. Dánové a Skotové toho chtějí dosáhnout někdy okolo 2020.

0 0
možnosti
Foto

To jsou hezké, ale nekvalifikované argumenty. OZE se vyznačují tím, že nejvíce vyrábí energii, když je malá spotřeba a energii neumíme uskladňovat. Proto se musí odstavovat klasické zdroje. Naopak, když je spotřeba vyšší, musí se rychle rozjíždět zdroje klasické, špičkové vodní elektrárny se relativně rychle vyčerpatelnou rezervou, nebo paroplynové a na topné oleje. Také se musí zesilovat přenosová vedení na toto neustálé přelévání energie sem-tam se zvýšenými ztrátami. Energetická soustava je "neuřiditelná" a hrozí veliké black-outy. Kromě toho se ukazuje, že technologie a spolehlivost provozu FV zdrojů je nedořešená, poruchová a požárně nebezpečná. A tak to s tou ekonomickou výhodností není tak slavné.

RAĎEJI TO NECHTE NA ODBORNÍCÍCH!!!

3 0
možnosti

Takže postupně:

1) Elektřinu uskladňovat umíme, energii a služby elektřinou poskytované umíme uskladňovat dokonce i levně.

2) Tím, že si začnu vyrábět elektřinu pro sebe (a třeba bych chtěl přebytky rozdávat/prodávat), nikoho a nic neohrožuju, kromě několika byznys plánů a na ty zvysoka kašlu, PNJ (http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_pojm%C5%AF,_osob_a_vyn%C3%A1lez%C5%AF_ze_Stopa%C5%99ova_pr%C5%AFvodce_po_Galaxii#Pole_probl.C3.A9mu_n.C4.9Bkoho_jin.C3.A9ho).

3) Statisticky jsou příčinami blackoutů (v pořadí důležitosti) - počasí, přenosová síť, souběžný výpadek několika velkých konvenčních zdrojů.

4) Nejspolehlivější energetickou soustavu na světě mají Dánové, 40% elektřiny z větru, 55% z OZE, 0% z vodních elektráren. Ti na vaše teorie kašlou a svou praxí je popírají.

5) FV panely jsou zařízení bez pohyblivých dílů, fungující za běžných venkovních teplotách a tlacích, bez problémů 20 a více let, nemá se na nich co pokazit. Jsou zcela bezpečná a odpovídají všem bezpečnostním a technickým normám, včetně požární bezpečnosti.

6) Dal jsem na odborníky na energetiku a/nebo technologický vývoj se světovým renomé. Takže mezi ně nepočítám ani biochemika Pačesa, ani jaderného fyzika Wagnera. Už i Drábová otočila.

0 2
možnosti

Administrativu by to zjednodušit chtělo, nejen u fotovoltaiky.  Ale rozhodně bych nepoužíval prosluněnou Austrálii v souvislosti s "podmračenou" Evropou.

0 0
možnosti
Foto

Pro Česko nepříliš vhodné Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Seznam rubrik