Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdo má zájem o podrobnější přehled vývoje Energiewende, tady je odkaz. Do roku 2030-2035 plánuje Německo 55-65% elektrické energie vyrábět z OZE.

0 0
možnosti

Značná část poklesu produkce v uhlí byla byla v první půli roku 2015 vykryta nárůstem produkce v jádře. A to už v příštích letech nebude. Jinak Německo intenzivně těží z toho, že má Francie velký výkon v jaderkách a nemá tak velkou kapacitu ve větru. Až postupně dospěje k efektivní kombinaci jádra a OZE, bude už mít daleko méně možností  pomáhat Německu a nebude samo potřebovat výpomoc.

0 0
možnosti

V noci stejně jako ve dne nepanuje mezi Francií a Německem žádný altruismus. Je to oboustranně výhodný obchod pro obě strany v noci (F-nezničí si reaktory, D-dostanou elektriku za hubičku) i ve dne (F-levná elektrika, D-ekonomická záchrana pološpičkových uhelných elektráren).

1 0
možnosti

Pane Veslý píšete: Cena elektřiny pro malospotřebitele od nového roku mírně klesla. Snížil se poplatek za obnovitelné zdroje a klesla i cena silové elektřiny.

Máte odkaz?

0 0
možnosti

Četl jsem to jinde, ale tady to je: https://www.cleanenergywire.org/factsheets/what-german-households-pay-power

Starší údaje jsou v: http://energytransition.de/2015/08/cost-debate-is-over/

V tom druhém odkazu je krásně rozebrána struktura poplatku za OZE, hlavně to, že jen cca polovina jde přímo provozovatelům OZE.

1 0
možnosti

P31a92v58e75l 62H97e72k

3. 7. 2015 17:25

Zajímavé, a co když nebude svítit nebo foukat?

0 0
možnosti

Dobra orazka. Co kdyz spadne na Temelin Meteor?

2 0
možnosti

Krásné - a kolik to stojí?  Drahé elektrárny na OZE, stejný (záložní) výkon v klasickýh elektrárnách (nebo máte dojem, že ve večerních hodinách /maximum/ svítí slunce a vždy vane větřík?), chod záložních tepelných elektráren při nízkém výkonu (nezbytný pro rychlé najetí).

   Jestli máme na vyhazování, pak můžete uvádět pouze technické údaje. Hospodář je zvyklý počítat.

0 0
možnosti

Stojí  to stejně nebo méně než drahé vykrývání špiček spotřeby u klasických zdrojů a vykrývání náhlých výpadků, kdy se naprosto bez varování odpojí gigawatt nebo 2. Přece jen pro zdroje závislé na počasí existuje velmi přesná předpověď na den dopředu a tisíc větrných turbín nebo milion FV panelů se najednou nepokazí. Špičkové zdroje jsou typicky levné na pořízení a mají dražší palivo (viz. nouzovka všech nouzovek - dieselagregát).

A nenechte se mýlit, maximum spotřeby máte možná doma večer, ale síť ho má přes den.

1 0
možnosti

A my zustaneme zase 10 let za opicama ,jak vzdycky.

0 0
možnosti

Kdepak, my ty technologie nakonec budeme o Němců (a jim podobných) za dlouhé peníze kupovat.

1 0
možnosti

Ach kde ty lonske snehy jsou?

Vcera se vladni koalice dohodla, ze:

Severojizni trasa na vychode povede od bavorskych hranic do Landshutu kabelem pod zemi. Na zapade uhne pres hesensko do jiz ODSTAVENEHO AKW Grafenheinfenld. Irsching a dalsi plynove elektrarny budou v tak zvanem zaloznim provozu.

A AKW Grafenrheinfeld ted ceka nejvetsi investice jeho "Zivota" zbourani a dekontaminace.

0 0
možnosti

Dík za info. Co jsem pochopil z textu ve FAZ, tak trasy na HVDC budou dvě. Jedna úplně obejde "problémové" Bavorsko a půjde přímo do Bádenska-Würtemberska, které je s Bavory propojeno dost a jedna bude do Grafenrheinfeldu.

Důležité je, že už zpracovali i Seehofera.

0 0
možnosti

Postrádám bližší a detailnější vyčíslení kolik skutečně - vč. všech přímých a nepřímých subvenci, vlastně proud z OZE stojí.

Dále upozorňuji, že postupně "uvadá" zelenoideologická mantra o škodlivosti CO2....

0 0
možnosti

Vyčíslení cen pro jednotlivé zdroje je dosti ošemetná věc. Dost závisí na takových věcech jako je cena paliva (dokážet pěkně lítat), poloze zdroje (přístup k palivu, rozvodné síti, osvit, větrnost, ...), ceně peněz na investice (úroková míra), náročnosti "papírování", konkurenci mezi dodavateli a jejich zkušenosti (německé a australské střešní instalace FV stojí polovinu těch v USA), době odpisů, vyčíslení externalit (přenos nákladů na společnost) ...

Pokusů o vyčíslení bylo mnoho, ale doporučím:

http://www.lazard.com/PDF/Levelized%20Cost%20of%20Energy%20-%20Version%208.0.pdf

Data jsou z USA, takže plyn je třeba brát s rezervou.

Taky je třeba brát v úvahu náklady na externality ty jsou velké hlavně u uhlí (znečištění, odpady) a u jaderných elektráren (státní garance za škody způsobené havárií).

"Zelenoideologická mantra" o CO2 opravdu uvadla, dnes je to pouhý a trapný vědecký konsensus, kde se řeší jen přesnost odhadu následků.

2 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1521x
Jsem dělník vědy, ekoterorista, malorolník zahrádkový, rozumbrada hospodský, sexuolog samouk, šofér, závozník, pan(í) na hlídání, všeználek, nenažranec nenažraný, domácí kutil, kuchtík i uklízečka. Většinu z toho dělám dokonce i rád. Teď mám ambici být i (amatérský) spisovatel. Dělám ve fabrice na rozum a inženýry a občas mi to i jde.

Seznam rubrik